Δωρεάν εργαλεία

Αυτοέλεγχος κινδύνου πτώσης

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 65 ετών πέφτει κάθε χρόνο, και οι περισσότερες πτώσεις μπορούν να προληφθούν. Αυτές οι 12 ερωτήσεις προέρχονται από μια λίστα ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εντοπίσουν έγκαιρα τον κίνδυνο πτώσης. Απαντήστε για τον εαυτό σας ή για το άτομο που φροντίζετε· τίποτα δεν φεύγει από το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Αυτή η λίστα ελέγχου σάς βοηθά να εντοπίσετε τον κίνδυνο πτώσης· δεν αποτελεί ιατρική αξιολόγηση. Αν κάποιος έχει πέσει, αισθάνεται ζάλη ή αστάθεια ή έχει χτυπήσει στο κεφάλι, μιλήστε με γιατρό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Ό,τι πληκτρολογείτε παραμένει σε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης. Τίποτα δεν αποστέλλεται στους διακομιστές μας.

0 από 12 απαντημένες

Ισχύει αυτό;

1. Έχει πέσει τον τελευταίο χρόνο. (2 βαθμοί)
2. Χρησιμοποιεί ή του έχουν συστήσει να χρησιμοποιεί μπαστούνι ή περιπατητήρα για να μετακινείται με ασφάλεια. (2 βαθμοί)
3. Μερικές φορές αισθάνεται αστάθεια όταν περπατά. (1 βαθμός)
4. Στηρίζεται στα έπιπλα όταν περπατά μέσα στο σπίτι. (1 βαθμός)
5. Ανησυχεί μήπως πέσει. (1 βαθμός)
6. Χρειάζεται να σπρώξει με τα χέρια του για να σηκωθεί από μια καρέκλα. (1 βαθμός)
7. Δυσκολεύεται κάπως να ανέβει σε ένα πεζοδρόμιο. (1 βαθμός)
8. Συχνά πρέπει να βιαστεί για να πάει στην τουαλέτα. (1 βαθμός)
9. Έχει χάσει εν μέρει την αίσθηση στα πόδια του. (1 βαθμός)
10. Παίρνει φάρμακα που μερικές φορές τον κάνουν να αισθάνεται ζάλη ή περισσότερη κούραση απ’ ό,τι συνήθως. (1 βαθμός)
11. Παίρνει φάρμακα για να τον βοηθήσουν να κοιμηθεί ή να βελτιώσουν τη διάθεσή του. (1 βαθμός)
12. Συχνά αισθάνεται θλίψη ή κατάθλιψη. (1 βαθμός)

Στο παράθυρο εκτύπωσης, επιλέξτε «Αποθήκευση ως PDF» ως προορισμό για να κατεβάσετε ένα PDF.

Αποτέλεσμα

Απαντήστε και στις 12 δηλώσεις για να δείτε το αποτέλεσμα.

Οι ερωτήσεις έχουν προσαρμοστεί από το φυλλάδιο του CDC STEADI «Μείνετε ανεξάρτητοι» (Rubenstein et al., 2011). Οι ερωτήσεις 1–2 βαθμολογούνται με δύο βαθμούς και οι υπόλοιπες με έναν· βαθμολογία 4 ή μεγαλύτερη υποδηλώνει πιθανό κίνδυνο πτώσης.

Ποια βαθμολογία σημαίνει υψηλό κίνδυνο πτώσης;

Σε αυτήν τη λίστα ελέγχου, συνολική βαθμολογία 4 βαθμών ή μεγαλύτερη σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να διατρέχει κίνδυνο πτώσης και θα πρέπει να μιλήσει με γιατρό. Πρόκειται για εργαλείο προκαταρκτικού ελέγχου: ένας γιατρός ή φυσικοθεραπευτής μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ισορροπίας και της βάδισης.

Μπορώ να συμπληρώσω τη λίστα για τη μητέρα ή τον πατέρα μου;

Ναι. Απαντήστε όσο καλύτερα μπορείτε με βάση όσα παρατηρείτε ή συμπληρώστε τη λίστα μαζί. Αν δεν είστε σίγουροι για κάποια απάντηση, ρωτήστε τους· και μόνο η συζήτηση είναι συχνά χρήσιμη.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά από μια πτώση;

Ελέγξτε αν υπάρχουν τραυματισμοί πριν σηκωθείτε, σηκωθείτε αργά χρησιμοποιώντας μια σταθερή καρέκλα και ζητήστε βοήθεια αν υπάρχει πόνος, τραυματισμός στο κεφάλι ή αν το άτομο δεν μπορεί να σηκωθεί. Ενημερώνετε πάντα το γιατρό μετά την πτώση, ακόμη κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει τραυματισμός.

Καταγράψτε τις πτώσεις και τα παρ’ ολίγον ατυχήματα

Σε έναν δωρεάν χώρο φροντίδας, η οικογένεια μπορεί να καταγράφει τις πτώσεις, να μοιράζεται μια λίστα εργασιών για την ασφάλεια στο σπίτι και να παρακολουθεί τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, από οποιοδήποτε τηλέφωνο.

Ένα email κάθε λίγες ημέρες, τέσσερα συνολικά. Διαγραφείτε με ένα κλικ.

Προσθέστε αυτό το εργαλείο στον ιστότοπό σας

Φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήμοι και ιστολόγια μπορούν να ενσωματώσουν αυτό το δωρεάν εργαλείο. Αντιγράψτε τον παρακάτω κώδικα στη σελίδα σας.